FOTO: Uklonjeni uvredljivi grafiti na fasadi objekta nekadašnjeg SIZ-a

Više desetina mladih će u okviru USAID-ovog projetka „Budi inspiracija“ prefarbati neprihvatljive i uvredljive natpise na javnim prostorima, te  ih transformisati u svojevrsni umjetnički mural.

„Prvenstveno ovo je aktivnost koja je podržana od strane USAID-a, a implementira ga Nacionalni Demokatski Institut (NDI) pod nazivom „Budi inspiracija“, a njen cilj jeste da se prekreče, odnosno preboje uvredljivi grafiti koji se nalaze u Zenici. To su najčešće nacionalistički i vjerski grafiti, ali i grafiti protiv ljudi druge seksualne orijentacije“, naglašava Faruk Čeliković, idejni tvorac  murala u Zenici.

Faruk Čeliković, idejni tvorac murala u Zenici

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti sa nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje. U toku tzv. Paint Back aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekat „Budi inspiracija“ će organizovati radionicu za učenike srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maglaja, Travnika i Cazina za praktičnu obuku kako da neprikladne grafite transformiraju u umjetnička djela. Učenici će sa izabranim uličnim slikama raditi  na preslikavanju grafita u murale, ili ih na drugačiji način dizajnirati.

Učenicima je predstavljena prezentacija o značaju odnosno negativnim stvarima koje nose uvredljivi grafiti.

„Ovaj projekat predstavlja aktivnost gdje mi, učenici srednjih škola izražavamo svoju kreativnost na drugačiji način kakav nemamo svaki dan“, dodaje učesnica aktivnosti iz Travnika, Hana Kolasević.

Hana Kolasević, učesnica iz Travnika

Program se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih će učesnici imati priliku da kroz predavanja i praktične simulacije nauče o procesima suočavanja s prošlošću, te da svoja znanja primjene na terenu kroz kreativan rad, projekte i akcije. (Maid Dizdarević)