FOTO: Obilježena godišnjica formiranja 303. viteške brigade ARBiH

Prije tačno 27 godina formirana je Prva zenička, kasnije 303. viteška brigada ARBiH. Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma tim povodom danas je na spomen obilježju ispred Željezare organizovao prigodan program.

Nakon polaganja cvijeća uslijedilo je obraćanje zvanica, odnosno podsjećanje na sve ono što je tokom agresije 1992. – 1995. godina uradila ova brigada.
„Prva zenička brigada ima nekoliko stvari sa kojima se ponosi. Prvo ona je bila Slavna i Viteška. Ova brigada ima kolektivno prioznanje Zlatni ljiljan, to još ima samo 17. Krajiška, i iz ovoga se može vidjeti njen doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Ono što smo mi zahvalni gradu Zenici jeste da su prepoznali to i da je 303. brigadi dodjeljena Grb Zenice i Plaketa Zenice, a jedna ulica nosi ime Prve zeničke brigade“, kazao je jedan od ratnih komandanata Muhamed Begagić.
Ova brigada je nastala iz Željezarskog bataljona i ovom prilikom apostrofiran je i značaj radnika Željezare, ali i same kompanije u odbrani naše domovine.
303. Viteška brigada iznjedrila je 23 Zlatna ljiljana, ima 219 šehida i poginulih boraca, 389 ratnih vojnih invalida, a tokom rata 1163 borca su ranjena. Imala je ukupno šest komandanata.(Nedžad Glibo)