Zenički vatrogasci pokazali da su spremni odgovoriti na najzahtjevnije izazove

Sinoć oko 19:00 sati izbio je požar u kruge preduzeća „Modernizacija“ koje se nalazi u industrijskoj zoni Šljivik.

“Oko 15 sati trajala je borba zeničkih vatrogasaca da ugase vatru, s obzirom da je gorio sekundarni otpad. Nakon dojave o požaru nešto prije 20 sati, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice izašli su na lice mjesta. Gorio je sekundarni otpad u krugu preduzeća Modernizacija, a neugodan miris se širio po cijelom gradu.
“Ovo je jedan od težih požara sa aspekta gašenja, jer su gorjele sekundarne sirovine koje u sebi sadrže, boje, lakove, ulja, naftu, a dodatno su stvarali problem rezervoari, plinske boce, koje su prijetile životima vatrogasaca”, kaže Enes Zec, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Naš sagovornik ističe da nisu imali dovoljan broj vatrogasaca na smjeni, te da su morali angažovati i one koji su bili slobodni. U pomoć su pritekli i iz Albe sa dvije cisterne koje su dovozile dovoljne količine vode da vatrogasci mogu gasiti požar. I ovaj događaj je pokazao spremnost zeničkih vatrogasaca da odgovore na sve izazove.
“Moram reći da građani znaju da vatrogasci mogu napraviti grešku, ali kad je u pitanju spašavanje i izlazak na intervenciju su najbolji u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Zec.
Kako kaže Zec, ono što je najbitnije u ovom požaru nije bilo povrijeđenih, spašena je sva vrijednija imovina, a vatrogasci koji su se borili sa vatrom 15 sati i od kojih je nekolicina nastavila raditi i danas, zaslužuju čestitke. (Nedžad Glibo)