Sat vremena uživanja nargile štetno je kao 100 ispušenih cigareta

Pušenje nargile sve je popularnije među mladima, ali zdravstveni radnici upozoravaju da se radi o vrlo štetnoj navici, dok s druge strane, njeni konzumenti kažu da se njena štetnost ne može ni porediti sa cigaretama.

Centar za mlade Input Zenica organizovao je danas info-radionicu na temu „Nargila i njena štetnost“ u sklopu tromjesečnog projekta koji ima za cilj upozoriti javnost na štetnost i opasnost nargile. Edukaciji su prisutvovali nastavnici i pedagozi osnovnih i srednjih škola.

„Kada imate podatak da danas veliki broj djece bježi sa časova, odnosno ne prisustvuje nastavi kako bi odlazili da koriste nargilu, dok roditelji vrlo često nisu upozanti s tim, jasno nam je o kakvom se zaista problemu radi, jer istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da sat vremena uživanja nargile jest jednaka 100 ispušenih cigareta“, poručuje Edmira Salčinović, predstavnica Inputa.

Pored osnovnog problema koji je u fokusu ove kampanje, a to je svakako konzumiranje nargile, iz Inputa poručuju da je i jako važna stvar nedostatak edukacije i nastavnika, a svakako i roditelja.

„Ne možemo pronaći ni jedan relevantan dokaz da je uopće sprovedena edukacija i da su nastavnici ili djeca edukovani, dakle nema tačnih podataka o sastavu nargile, a vrlo dobro se zna da je to nikotin i ugljenmonoksid, dok roditelji znaju da su u pitanju arome i ništa više“, dodaje Salčinović.

Mersiha Baručija, profesorica Medicinske škola ističe da su potrebne višestruke mjere prevencije ovog opasnog problema.

„Moramo raditi na edukaciji djece i roditelja, odnosno uvesti obavezno predavanje u sve škole, upoznati razrednike da na svojim časovima odjeljenske zajednice posvete pažnju ovom problemu, a samim tim i na roditeljskim sastancima da upute poruku roditeljima koji nisu svjesni problema koji nas je zadesio u proteklih par godina“ ističe Baručija.

Važnost problema prepoznala je i Radio-televizija Zenica, koja je medijski pokrovitelj i partner radionice. (Maid Dizdarević)