Besplatan pregled melanoma kože

Institut za zdavlje i sigurnost hrane već nekoliko godina obilježava Evropske dane borbe protiv melanoma. Institut će u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica i ove godine organizovati besplatni pregled na melanom kože.

Cilj ove kampanje i jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnosti izlaganja UV zrakama, te važnosti i značaju pregleda kože. Svaka pojava u smislu u promjene boje mladeža, njegovog oblika, rasta, krvarenja, preporuka je da se javite svom porodičnom ljekaru koji će uputiti dalje dermatologu i po potrebi dermatoskopija da se urad, pojašnjava doktorica Elma Kuduzović, koordinatorica kampanje.

dr. Elma Kuduzović

Šesta je godina kako Institut za zdravlje i sigurnost hrane provodi ovu kampanju i za pet godina pregledano je 1.424 osobe.

Ono što statistika pokazuje jeste da je skoro kod svake desete osobe evidentirana određena tipična promjena koja bi u određenom trenutku i pod određenim utjecajima mogla završiti sa fatalnim ishodom. Moram naglastiti da su riziku naročito izložene osobe svijetle puti, osobe sa svijetlom kosom, svijetlih očiju, osobe koje u porodici imaju nekog da je bolovao od melanoma ili osoba koja ima više od 50 mladeža, dodaje Kuduzović.

Na besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože mogu se prijaviti samo osobe starije od 18 godina putem telefona 032/448-045 u periodu od 10 do 14 sati, od utorka 14. maja, pa do popune planiranog broja prijava.

Pregledi će biti obavljeni tokom predstojećeg vikenda, u subotu 18. i u nedjelju 19. maja u prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

“Pozivamo građane Zenice, ali i građane drugih općina Zeničko – dobojskog kantona koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom”, navode iz Instituta. (Maid Dizdarević)