Tužilaštvo ZDK zatražilo izricanje mjera zabrane za uhapšene članove ispitne komisije

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih lica, uputilo je Općinskom sudu u Tešnju prijedlog za izricanje mjera zabrane prema svim osumnjičenim licima i to sljedećih mjera: zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti obavljanje poslova ispitivača u svojstvu članova ispitne Komisije za vozače motornih vozila Ze-Do kantona, i mjeru zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dana 11.05.2019. godine, uz podršku i asistenciju ovlaštenih službenih lica MUP-a ZDK, provelo je akciju lišenja slobode 18 lica po Naredbi o provođenju istrage ovog Tužilaštva, zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi. U okviru akcije na području Zenice, Visokog i Kaknja lišeno je slobode 18 lica na ispitnim mjestima u svojstvu članova ispitne komisije za vozače motornih vozila ZDK. U navedenoj akciji, zbog obimnosti preduzetih poslova, učestvovalo je sedam tužilaca, tri stručna savjetnika-saradnika tužioca, kao i veći broj ovlaštenih službenih lica MUP-a ZDK, što je sve imalo za posljedicu efikasno i kvalitetno obavljanje potrebnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja potrebnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta su nam potvrdili da nisu dobili zvaničnu informaciju iz MUP-a ZDK.
“U svakom slučaju ovo ministarstvo kao i Vlada podržava svaku aktivnost koja ide u pravcu borbe protiv korupcije i kriminala, i ova aktivnost je komplementarna sa akcionim planom borbe protiv korupcije, i ove akcije će poboljšati rad, kako ovog tako i ostalih ministarstava. Što se tiče polaganja vozačkih ispita kandidati neće ispaštati. Mi ćemo već naredne sedmice nadomjestiti sve to i stići ćemo cijeli postupak praktičnog dijela ispita završiti u skladu sa zahtjevima kandidata. Dakle, neće biti problema te vrste”, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta. (Nedžad Glibo)