Gradonačelnik Kasumović: “Zenicatrans” uništavan godinama, nećemo dozvoliti da radnici ispaštaju

Poštovani sugrađani, radnici JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“, zbog ranije preuzetih obaveza i službene posjete nama bratskom njemačkom gradu, sa zabrinutošću u Gelsenkirchenu pratim dešavanja u „Zenicatransu“, odnosno malom dijelu nekada na daleko poznate prevozničke kompanije.

U nemogućnosti da se lično obratim radnicima koji su pošteno zaradili i očekuju svoje martovske i aprilske plaće, a koje im se trenutno ne mogu isplatiti zbog još jedne u nizu blokada računa od strane Porezne uprave FBiH i njene direkcije u Zenici, dužan sam sugrađane i sve dobronamjerne ljude podsjetiti na sljedeće.
Kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika, u novembru 2016. godine, JKP „Zenicatrans – prevoz putika“ imalo je ukupna dugovanja veća od 12 miliona KM. Nakon što sam dobio prve informacije iz ovog preduzeća, bilo mi je jasno da je u njemu u proteklih 20 godina počinjen veliki kriminal od strane bivših uprava. Da je to sve znala i bivša Gradska uprava i Gradsko vijeće valjda je svima u Zenici i šire jasno, obzirom da su mimo svakog zakona i razuma, bivši gradski vijećnici i uprava, usvajali izvještaje menadžmenta iako su oni godinama prikazivali upravo milionske gubitke.

Da stvar bude tužnija, pod sumnjivim okolnostima nabavljana su prevozna sredstva, a vrhunac drskosti bila je nabavka nekvalitetnih autobusa marke “Higer” za koju se tadašnja Općina čak i zadužila te sa preduzećem podigla 2,5 miliona KM kredita!
Radi objektivnog informisanja građana Zenice i javnosti uopće, želim da kažem, kako je ukupan dug preduzeća u protekle dvije godine, sa 12 miliona KM smanjen na 7,5 miliona KM. Dug JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica samo prema Poreznoj upravi FBiH na početku 2017. godine sa kamatama je iznosio 7 miliona KM, a sada je 3,7 miliona KM. Znači osim izmirenja redovnih obaveza, prema Poreznoj upravi FBiH plaćen je dug kojeg su napravile prethodne uprave uz podršku bivše gradske vlasti. Od početka 2019. godine po osnovu Sporazuma koji je potpisan sa Poreznom upravom mjesečno se plaćaju tranše od po 120.000 KM na ime starog duga, plus redovne obaveze.

Bezbroj puta sam u proteklom periodu izjavio, što i sada ponavljam, da je u JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ u proteklih 20 godina učinjen kriminal i da ovo preduzeće, nažalost, može biti školski primjer krađe i izvlačenja novca od strane uprave i vlasti, u ovom slučaju, one koja je u Zenici bila do oktobra 2016. godine. Gradska uprava sa mnom na čelu, osujetila je pokušaj krađe Autobusne stanice kao najprofitabilnijeg dijela preduzeća, koju smo vratili u posjed Gradu tj. građanima Zenice.
Ovo bi ujedno bila i moja poruka onima koji putem svoje propagandne mašinerije na društvenim mrežama i sebi lojalnim medijima, nastavljaju širiti laži o tome ko snosi krivicu za teško stanje u kojem se našao JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“. Međutim, kao odlučan i hrabar čovjek, neću dozvoliti da ispaštaju radnici i njihove porodice. Kako sam bez marke novog zaduženja grada, riješio neke od infrastrukturnih problema, dat ću sve od sebe da po povratku u Zenicu pomognem da se prevaziđe i ovo, nikada teže stanje u JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica.

S poštovanjem,
Fuad Kasumović