Reporteri bez granica: BiH na 63. mjestu medijskih sloboda u svijetu

Podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih osnovnih načela, cilj je današnjeg Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava od 1993. godine, kada ga je utvrdila Glavna skupština Ujedinjenih nacija.

Sloboda medija ključni je stub demokratije, na kojem se gradi društvo, koje poštuje građanska prava i osnovne slobode, a po istraživanju Reportera bez granica, naša zemlja je po slobodi medija na 63. mjestu, od ukupno 180 država.

„Ako želimo da imamo demokratsku, prosperitetnu i slobodnu državu mi moramo imati i slobodne medije“, smatra Mujesira Purić, novinarka Federalne televizije BiH, navodeći da su česti pritisci, koji se vrše na novinare,  poput ugrožavanja njihove egzistencije i onemugućavanja da novinari časno obavljaju svoj posao, ali i da nerijetko i novinari i mediji sami pristaju da im neko uzme slobodu.

Mujesira Purić, novinarka FTV

„Samo ako smo hrabri, savjesni, vrijedni, ako časno obavljamo svoj posao i  pridržavamo se kodeksa novinarstva, niko nam ne može uzeti ni znanje, ni čast pa ni slobodu, bez obzira na pritiske sa strane“, tvrdi novinarka  Federalne televizije.(Vesna Jovanović)