RTV Zenica među dobitnicima priznanja za doprinos u unapređenju zdravlja građana Zenice

Certifikati kojima se potvrđuje uspješno završen sveobuhvatni program Zagovaranje za smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u lokalnoj zajednici dodjeljeni su danas u sali Društvenog centra Zenica.

Certifikate su dobili relevantni predstavnici javnih institucija i stručnjaci iz oblasti obrazovanja i zdravstva, kao i predstavnici nevladinih organizacija i medija iz Zenice koji su prošli obuke iz oblasti zagovaranja.

Vernesa Šarić, Almasa Bašić, Jasmina Gasal, Adi Salčinović, Elma Kuduzović, Adela Beriša- Fazlagić, Nedžada Alispahić, Haris Topalović, Senad Muslić, Nizama Perenda, Sabina Topčić i Zana Imamović- Salčinović, nakon završene obuke učestvovali su izradi akcionih planova te pisanju i implementaciji zagovaračkih projektnih aplikacija.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, i medijske kuće, Federalna novinska agencija FENA i RTV Zenica, dobili su zahvalnice za doprinos i nesebično zalaganje u unapređenju zdravlja građana Zenice.

„Kao ključni problemi iz oblasti zdravlja i zdravih životnih stilova u Zenici navodi se upotreba duhana, duhanskih proizvoda, nargile i alkohola na mjestima gdje borave djeca i mladi, nezdrava ishrana djece i mladih i smanjena fizička aktivnost. Cilj obuke iz oblasti zagovaranja je jačanje kapaciteta predstavnika lokalne zajednice sa ciljem unapređenja zdravlja stanovništva u Zenici”, navodi organizator.

Dodjela certifikata je organizovana u okviru Projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini- Stub Zagovaranje, kojeg podržava Vlada Švicarske a implementira Konzorcij za zagovaranje, Asocijacija XY i agencija Boram, u partnerstvu sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom zdravstva.