Fond za zaštitu okoliša FBiH o zastoju u realizaciji projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić uputio je 23. aprila 2019. godine dopis svim stranama, učesnicama u projektu “Igradnja regionalnog vodovoda Plava voda”.

Federalni Fond za zaštitu okoliša u ovom za Zenicu izuzetno značajnom projektu učestvuje sa 6.129.345,00 KM, a njegov direktor je u dopisu upućenom između ostalih Vladi FBiH, vladama ZDK i SBK, te Gradu Zenica i općinama Travnik, Vitez, Busovača i Novi Travnik, podsjetio, kako Fond nikada nije doveo u pitanje ovaj projekat, niti svoju ulogu u istom.

“Stvarni razlog zastoja realizacije Projekta nije Fond, već drugi akteri koji do sada nisu potvrdili svoje učešće u projektu, niti obezbijedili potrebna sredstva osiguranja kreditnog zaduženja, u skladu sa zahtjevima EBRD-a”, stoji u dopisu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Povod za ovakvu reakciju Fonda za zaštitu okoliša FBiH je i dezinformacija objavljena 27. marta ove godine na službenoj stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. U toj dezinformaciji je navedeno, kako “Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika Ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije, a što dovodi Zeničko-dobojski kanton u pravnu i finansijsku nesigurnost.”

Direktor Čibukčić u dopisu Vladi FBiH, ZDK, SBK i drugima, upozorava, da je 4. aprila 2019. godine na sastanku Upravnog odbora Projekta, ukazano da je Fond za zaštitu okoliša FBiH u Projektu prepoznat kao donator, a ne dužnik, te da od strane EBRD-a prema Fondu nikada nije upućen zahtjev u pogledu obezbjeđenja garancija.

Iz svega navedenog, a sadržaj dopisa direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH možete pogledati ovdje, mogu se potvrditi sumnje Gradske uprave Zenica, više puta dokazane, da opstrukciju realizacije projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda” rade Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona.