Sjednica Gradskog vijeća, jedna od tema bilo i stanje u JP RTV ZENICA

Nakon dvosatnog utvrđivanja dnevnog reda, bez rasprave i većinom glasova vijećnici nisu prihvatili Izvještaj o radu gradske uprave i gradonačelnika Zenice u prošloj godini.

Dosta rasprave do sada je vođeno i o aktuelnom stanju u Javnom preduzeću RTV Zenica, a na traženje Sindikata radnika ovog preduzeća.

„Sindikat prvenstveno ukazuje na odsustvo profesionalnih standarda, često jednostrano informisanje, na smanjenje plata u zadnjih godinu dana za oko 20 %, na kašnjenje u isplati plata i toplog obroka jednom dijelu radnika, te na učestali mobing i pritiske na radnike u samom procesu proizvodnje programa“, ističe Benjamin Mostić, predsjednik Sindikata radnika JP RTV Zenica, napominjući da velike probleme vide i u novom Pravilniku o radu i Sistematizaciji radnih mjesta, u čijem sačinjavanju Sindikat nije konsultovan.

Ovakvo mišljenje ne dijele svi radnici u ovom preduzeću, a u njihovo ime govorio je glavni i odgovorni urednik TV Zenica, Sinan Gluhić.

„Ljudi u Sindikatu preduzeća lažu, iznose neistine, neutemeljene i neargumentovane stvari, a ovo pokazuje da iza Sindikata postoje određeni subjekti kojima je cilj da uzdrmaju preduzeće RTV Zenica, za koje ćemo ubrzo znati šta zapravo žele postići“, naglašava Sinan Gluhić, napominjući da stanje u ovom preduzeću nije uopšte tema za Gradsko vijeće, a ako Sindikat ima  određene navode ili tvrdnje postoje nadležne institucije, pa neka utvrde stanje.

Direktor Javnog preduzeća RTV Zenica, Nandino Škrbić , ukazao je na postignuti  značajan napredak u programu RTV Zenice u zadnjih godinu dana, realizacijom novih vlastitih projekata, dok je gradonačelnik  Fuad Kasumović poručio sindikatu ovog preduzeća da se vrati u granice svojih ovlaštenja, dajući podršku radu menadžmenta, ali i poručujući da JP RTV Zenica i u buduće mora pratiti rad gradske uprave  i gradonačelnika, jer je gradski medij.

Različita su bila i mišljenja vijećnika u raspravi. Mirsad Čizmo iz SDA  je naglasio da ovaj medij mora biti nezavisan i kad to postane da će na tome čestitati, Meliha Salčinović iz Naše stranke smatrala je da se ovo pitanje trebalo riješiti unutar ove medijske kuće, Mensud Keleštura iz A SDA tvrdio je da u programu TV Zenice vidi samo hvalospjeve određenih struktura, a da se na stvarne probleme građana rijetko ukazuje, dok je Almir Babajić iz SDP-a naglasio da su unazad godinu dana načinjeni vidni pomaci u programu, ali da je važno posvetiti veću pažnju uslovima rada u ovom preduzeću. Nakon jednosatne pauze na kraju je Gradsko vijeće prihvatilo preporuke, koje je u diskusiji predložila Emina Tufekdžić i SDA. Njima se Skupštini preduzeća RTV Zenica preporučuje da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti Nadzornog odbora i Uprave ovog preduzeća, zatim  da angažuje internog revizora s ciljem utvrđivanja činjenica, navedenih po osnovu navoda Sindikata o diskriminaciji prilikom isplate plaće zaposlenicima, te da se podaci o utvrđenom stanju po ovim preporukama dostave Gradskom vijeću uz izvještaj o radu ovog preduzeća u prošloj godini.(Vesna Jovanović)