Kasumović se sastao sa Chuplyginom

Stanje u oblasti zaštite okoliša i aktuelni projekti Gradske uprave bile su glavne teme sastanka zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexandera Chuplygina sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem.

Zenica je jedan od prvih gradova u BiH koji je ušao u Program zelenih gradova, što podrazumijeva sistematičan pristup pitanju rješavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju. U toku su i aktivnosti na identificiranju izvora zagađenja radi određivanja prioriteta za kreiranje politika u oblastima urbane i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, kvalitete zraka i energetike, rečeno je ovom prilikom.

Bilo je govora i o radu organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša na području grada Zenice. Uz osvrt i na političku scenu Grada i Kantona, iz Misije OSCE-a je pohvaljena  Gradska uprava za podršku u realizaciji Regionalnog stambenog programa koji je implementiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku međunarodnih donatora.