Edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje

Edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje okupila je danas u Zenici sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače ovog kraja, koji su željeli saznati više o novim dostignućima u ovoj oblasti. Organizator edukacije bili su Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice i Federalni zavod za poljoprivredu.

Plastenička proizvodnja je najintenzivnija proizvodnja u poljoprivredi, jer se mogu regulisati svi osnovni parametri za proizvodnju biljaka, što znači da su povećani i prinosi i dobit, navodi Enes Smajlović, agronom Federalnog zavoda za poljoprivredu, ističući da problem nastaje na tržištu zbog uvoza i to u periodu kad naši domaći proizvodi prispijevaju.

Ko hoće raditi, može i zaraditi, ali se mora svaki dan raditi bez obzira na praznike, a ja živim od poljoprivrede, prodajući sam na pijaci svoje proizvode, navodi Omer Ogramić, poljoprivrednik iz Čajdraša, koji u plastenicima na površini od 1.100 kvadratnih metara proizvodi spanać, zelenu salatu, luk, paradajiz i sve vrste paprike, navodeći da su jedini problem veliki sjetveni troškovi, a sjemena skupa i često nekvalitetna u poljoprivrednim apotakama. (V. Jovanović)