INZ: Počela provedba projekta „Zdrave zgrade“

Institut za zdravlje i  sigurnost hrane Zenica će u naredna tri mjeseca (april-juni) na području Grada Zenica provesti još jedan projekat uokviru Javnog poziva “Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH – Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika – pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost”.

Zenica je jedan od četiri bh. grada odabrana za implementaciju projekta „Smanjenja faktora…“, uz Mostar (FBiH), te Laktaše i Doboj (RS). Cijeli projekt Švicarska agencija za saradnju i razvoj (SDC), a provode ga dva entitetska Ministarstva zdravstva u saradnji sa Svjetskom bankom.

U desetak ustanova u Gradu

Ideja projekta zasnovana je na iskorištavanju i mobilizaciji postojećih stepeništa, čiji su benefiti korištenja višestruki.

Građani nisu svjesni koliko značajan zdravstveni resurs imaju u svojoj blizini, svaka zgrada ima stepeništa koja se jako malo ili nimalo ne koriste, a benefiti njihovog svakodnevnog korištenja su višestruke. Projektom će biti odabrano deset (10) javnih zgrada, u kojima će korisnicima, uposlenicima i posjetiocima, kroz radionice vođene od strane doktora, te biti objašnjeno zašto trebaju svakodnevno izabrati stepenice umjesto lifta, a taj izbor biti će im olakšan i vidljiviji postavljanjem motivacionih i zdravstvenih poruka na i pored stepeništa.

Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, rizik od osteoporoze, povećava nivo energije, unaprijeđuje imuni system, jača mišiće i zglobove, povećava lučenje hormona endorfina, što ima povoljan uticaj na mozak, te pomaže održavanju tjelesne težine i gubitku viška kilograma.

Provedeno istraživanje na „sjedećim“ poslovima

Uglavnom “sjedeći” poslovi zahtijevaju najmanje 6 – 8 sati sjedenja za računarom. Prema najnovijim istraživanjima Američkog udruženja oboljelih od raka (American Journal of Epidemiology)  mnogo sjedenja može uzrokovati veći rizik smrtnosti od bolesti raka, srčanih problema, moždanog udara, dijabetesa, problema s plućima i jetrom, čirom, Parkinsonovom, Alzhaimerovom bolešću i drugim.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 128.000 žena i muškaraca. Na početku studije nije bilo osoba koje su patile od većih hroničnih oboljenja. Tokom perioda praćenja od 21 godine, umrlo je skoro 49.000 ljudi od hroničnih nezaraznih bolesti usljed manjka fizičke aktivnosti.

Više od 90 posto uposlenika ne koriste stepenice i nemaju redovnu fizičku aktivnost. Stepenice se ne koriste zbog nezanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.

Samo četvrtina aktivnih ispitanika

Ispitivanje uokviru izrade projekta pokazalo je da samo četvrtina ispitanika (24,6%) spada u kategoriju fizički aktivnih ispitanika (fizički aktivni 30 minuta najmanje dva do tri puta sedmično tako da se zadišu ili oznoje) pri čemu 28,7 posto muškaraca i 20,3 posto žena. Projektom će se ispitati navike i nivo svijesti o benefitima korištenja stepenica umjesto lifta kod 200 uposlenika javnih ustanova.

U narednom periodu, tim projekta INZ-a će stupiti u kontakt sa odabranim ustanovama i institucijama, te početi implementaciju projekta, koji uključuje i radionice i stručna predavanja ljekara o zdravstvenim aspektima ove promjene, ali i postavljanje „signalizacije“ na i oko stepeništa u javnim objektima.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica