Donacije za odabrane korisnike u sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje

U sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje komponenta ekonomsko osnaživanje danas je u Zenici upriličena primopredaja jednog motokultivatora i popratne opreme za tri korisnika plastenika.

Od ukupno 40 korisnika Programa sa područja grada Zenica, 10 domaćinstava dobilo je podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja.

Isporuka košnica s rojevima pčela, pčelarskom opremom i uputstvima za pčelarstvo, kao i realizacija modela podrške za zapošljavanje predviđena je u narednom periodu.

Paketi pomoći prilagođeni su izabranim domaćinstvima, njihovim potrebama i mogućnostima.

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima.

Pored Zenice, Program se implementira u 43 lokalne zajednice u BiH.