Aero klub Zenica bio domaćin prvog međunarodnog takmičenja u klasi F1N

Aero klub Zenica uspješno je organizirao prvo međunarodno takmičenje u klasi F1N (klizači) pod nazivom “Zenica open 2019”, na takmičenju je uzelo učešće 49 takmičara iz osam aero klubova, pored takmičara domaćina Aero kluba Zenica, takmičili su se modelari iz Hrvatske AK Osijek, CTK Čeminac iz Srbije AK Nova Pazova, AK Franjo Kluz Zrenjanin, i BiH AK Izet Kurtalić Visoko, AK Krila Sarajevo i AK Sarajevo.

Posebna nam je čast bila ugostiti državnog prvaka i rekordera u dužini leta Ivana Đeorgievskog kao i državnog prvaka Hrvatske Igora Nišića.
Pored napora domaćina, Gradska arena Husejin Smajlović Zenica obezbijedila je vrhunske uslove za odvijanje takmičenja, vjerovatno najbolje uslove u regiji u kojima se odvijaju dvoranske takmičenja u avio modelarstvu.
Rezultati su bodovani u 4 grupe seniori, junior, mlađi junior i ženska konkurencija, u seniorskoj konkurenciji ostvareni su slijedeći rezultati po klasama:

Klasa F1N 150

poredak

Ime i prezime

Klub

Rezultat (3 najbolja starta)

1 Ivan Đeorgievski AK Franjo Kluz 109,49
2 Igor Nišević AK Osijek 105,89
3 Božo Grubić AK Nova Pazova 98,28

Klasa F1N

poredak

Ime i prezime

Klub

Rezultat (3 najbolja starta)

1 Ivan Đeorgievski AK Franjo Kluz 139,36
2 Ferid Zilić AK Zenica 111,96
3 Igor Nišević AK Osijek 99,38
Na navedenom takmičenju ostvaren je novi državni rekord Bosne i Hercegovine od strane takmičara aero kluba Zenica Ferid Zilića u klasi F1N u dužini leta od 38,84 sekundi.
Članovi aero kluba Zenica ovim putem se žele zahvaliti svim pojedincima i organizacijama koji su učinili napor i pomogli održavanje navedenog takmičenja, kao jednog u nizu aktivnosti koje provodi naš klub na afirmaciji bavljenja tehnikom kroz sport, posebno mladih.