“Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost”: Obilježena 816. godišnjica Bilinopoljske izjave

U parku Kulina bana danas je obilježena 816. godišnjica Bilinopoljske izjave. Organizator događaja, Forum građana Zenice, pod sloganom „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“, pripremio je sadržajan program.

Svečano je, tako, otvoren „cvijetni otok“ u parku Kulina bana, o srednjovjekovnoj istoriji Bosne kratko predavanje održao je istoričar Emir Porča, a priređen je i bogat muzički program uz odabrane recitale. Cilj nam je, kaže Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, da osvježimo spoznaju o prošlosti BiH i Zenice, i da to uvežemo sa kreativnošću mladih ljudi na kojima ostaje budućnost. Svečani dio programa posvećen je dodjeli nagrada i priznanja za najbolje likovne i literarne radove učenika na temu „I stiže proljeće u moj grad“.

U kategoriji likovnih radova prvu nagradu dobila je Azra Kermo iz Osnovne škole „Skeneder Kulenović“. Najuspješnija u konkurenciji literarnih radova bila je Ema Smriko iz škole Ahmed Muradbegović iz Stranjana

Ove događaje, u kojima se prisjećamo našeg srednjovjekovlja, mi iz Foruma građana Zenice uvijek koristimo za jasnu poruku naučnim krugovima i institucijama, kaže Kadrić, da se promijene i prilagode nastavni planovi i programi u našim školama, kako bi najmlađi i stari, spoznali prošlost i tako širili patriotizam.

Današnju manifestaciju podržali su brojni sponzori i gradska uprava. (Danko Travar)