Predstave BNP-a u Tuzli, Zavidovićima, Živinicama i Tešnju

Kraj marta i početak aprila u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je u znaku gostovanja i festivalskih izvedbi.

Posljednje dane mjeseca marta tri predstave zeničkog teatra gostovale su u Tuzli i Zavidovićima, a početak aprila je rezervisan za gostovanje dvije predstave u Živinicama. 29. marta u okviru glavnog programa TKT festivala Tuzla izvedena je predstava ,,Pink Moon” prema dramskom tekstu Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog. Dan kasnije 30. marta, također u okviru TKT festa izvedena je predstava za mlade „Hannah i Hanna“ u režiji Miroljuba Mijatovića i produkciji Dječije, omladinke i lutkarske scene BNP-a Zenica. Isti dan, u Centru za kulturu Zavidovići izvedena je višestruko nagrađivana predstava „Ravna ploča“ prema dramskom tekstu bh. autora Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije. Tuzlanska festivalska publika i publika u Zavidovićima predstave su gledali u punim dvoranama i uz veliki interes javnosti.

U četvrtak, 4. aprila u Bosanskom kulturnom centru Živinice će u okviru 2. festivala umjetnosti za djecu biti izvedene dvije predstave u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, i to lutkarska predstava „Prodani smijeh“ bugarskog reditelja Darka Kovačovskog i predstava za mlade „Kamenje“ koja govori o nasilju među mladima, a na repertoaru se nalazi još od aprila 2015. godine. U utorak, 9. aprila predstava „Pink Moon“ nastavlja sa svojom bh. turnejom, pa će nakon Sarajeva i Tuzle biti izvedena i pred tešanjskom pozorišnom publikom.

Pred samo zatvaranje “Zeničkog proljeća”, 10. aprila, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica planirana je premijerna izvedba predstave za djecu ,,Talas hladnog vremena”, engleskog spisatelja Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i koprodukciji 24. međunarodne kulturne manifestacije ,,Zeničko proljeće” 2019. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju glumice i glumac zeničkog glumačkog ansambla: Anđela Ilić, Ermina Nišić, Adna Hasanić i Adem Smailhodžić.U nastavku umjetničke sezone zenički BNP već se priprema za nova gostovanja i festivalske izvedbe svojih predstava na scenama u Prijedoru, Doboju, Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Beogradu…