Zdravstveni rizici dvojnog napajanja kućnih vodovodnih instalacija

Svjetski dan voda, tradicionalno obilježava se 22. marta svake godine. U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježili su ovaj dan seminarom na temu “Zdravstveni rizici dvojnog napajanja kućnih vodovodnih instalacija”.

“Ovo je veliki problem za zdravlje stanovnika. Mi imamo mikrobiološke parametre koji mogu utjecati na zdravlje stanovništva, a ono što predstavlja izazov za našu lokalnu zajednicu jesu teški metali. Mi kažemo da su to tihe ubice, jer ih unosimo u malim količinama nakon čega se stvaraju depoi u organizmu što može izazvati karcinome”, kaže Amir Ibrahimagić.
Kako bi se smanjio rizik, naš sagovornik kaže, da je potrebno provoditi redovne mikrobiloške, hemijske i analize na teške metale vode i prehrambenih proizvoda.
Doktor Smajil Durmišević kaže da su temu seminara prilagodili lokalnom problem, gdje nerijetkom imamo situaciju dvojnog, pa i trojnog napajanja kućnih instalacija. Posebno je naglasio problem koji se javlja u posljednje vrijeme, a to je da ljudi svoje bojlere priključuju na gradsko grijanje, u kojoj se nalazi tehnička voda čime ovaj problem postaje još složeniji, čime i rizici postaju višestruki.
“Kada nestane vode u gradskom vodovodu onda sistem usisa sve ono iz lokalnog vodovoda i gradske mreže za zagrijavanje, i onda kada se voda vrati se sve to rasprši po čitavom sistemu u naselju”, kaže doktor Durmišević.
Procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka iz lokalnih vodovoda iznosi 85 posto, onda ovaj problem postaje značajan i višestruko složen.
Rješenje za ove problem je preuzimanje brige od strane gradskih vodovoda, jer oni jedini imaju kapacitete da poprave stvari u ovoj oblasti.(Nedžad Glibo)