Generacijski projekat: Potpisan ugovor o kreditiranju projekta zeničke Toplane

Predstavnici zeničkog ArcelorMittala, Grada Zenice i finskih kompanija KPA Unicon i FinnFund, potpisali su danas Ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditiranju projekta zeničke Toplane.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove toplane, koja se smatra generacijskim projektom za grad Zenicu je 53 miliona eura, od čega 46 miliona eura kreditira EBRD.

Preostala vrijednost je obezbjeđena direktnim ulaganjem partnera, Grada Zenice, KPA Unicon i FinnFunda iz Finske, a omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji „Toplana Zenica d.o.o.“, je 50% u korist ArcelorMittala, 20% u korist Grada Zenice i po 15% finskih partnera, KPA Unicon i FinnFund.

Projekat podrazumijeva konstrukciju tri nova kotla, kao i korištenje plinova koji se generišu tokom tehnološkog procesa u Mittalovoj Koksari. Početak rada Toplane očekuje se u prvoj polovini iduće godine.

Kako je istaknuto danas u Zenici, Toplana će funkcionisati po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući norme Evropske unije, u vezi sa smanjenjem zagađenja, što će Zenici osigurati čišći okoliš, a istovremeno i pouzdano grijanje grada.

„Zenica postaje Zeleni grad, polako, ali kontinuirano“, istakla je ovom prilikom regionalna direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan, Zsuzsanne Hargitai.

„Mnogi nisu vjerovali u ovaj projekat, jer su građani Zenice godinama izvarani obećanjima o nepostojećim projektima“, istakao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, dodajući da je danas ozvaničen završetak svih pripremnih aktivnosti pred skori početak implementacije projekta Toplane.

Dodao je da se radi o kapitalnom projektu za Zenicu, kojim će se dokinuti praksa sagorijevanja do 176 hiljada tona uglja godišnje na opremi Energetike iz ‘74. godine, za grijanje grada, najavivši i skoru gasifikaciju cijelog prostora grada.

Direktor EBRD-a u BiH, Ian Brown, izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je ova institucija učestvovala u rješavanju dva najveća okolišna problema u Zenici, sistema grijanja Kantonalne bolnice i daljinskog grijanja grada Zenice. (Sanja Stević)