Očišćena divlja deponija uz saobraćajnicu prema Babinu

Divlje deponije, neodgovoran odnos pojedinaca prema životnoj sredini, i izostanak reakcije nadležnih, prije svega inspekcije i policije, obilježje su današnjeg vremena i stanja u društvu, a na to nije imuna ni Zenica. Akciju savjesnih građana, na žalost, uvijek nadjačaju destruktivci i pasivnost nadležnih.

Članovi lokalne akcijske grupe „Babinci 100%“ očistili su u ljeto prošle godine sve divlje deponije uz Babinu rijeku, od Bolnice do škole. Nije trebalo proći dugo vremena da neodgovorni ponovo nabacaju više smeća nego svih predhodnih godina. Neka im je na čast, napisa administrator facebook grupe ovog udruženja.

Uslijedila je potom rasprava na društvenim mrežama i poziv da se pozovu i prozovu odgovorni u sistemu vlasti da djeluju. Dan poslije ovoga reagovali su iz Gradske uprave, poslali inspekciju i radnike preduzeća „Alba“ da intervenišu na ovom vodozaštitnom području. Danas ovaj prostor uz saobraćajnicu za Babinu, u Kamenolomu, djeluje malo uređnije, ali pitanje je dokle će biti ovako, pita se i Đenan Pašalić, sekretar mjesnih zajednica Babinskog sliva. Niko sa sigurnošću ne može tačno utvrditi koliko divljih deponija na području Grada Zenica postoji, uz vodotoke, u šumama, na livadama, ali i u samom gradu.

Nadležni u vlasti insistiraju da građani prijavljuju nelegalno odlaganje otpada, ali da li je to baš pravo rješenje, jer niko ne želi konfrontaciju sa svojim nesavjesnim komšijom ili prolaznikom, a pogotovo naknadna eventualna svjedočenja u policiji i na sudu. Stoga je opravdano pitanje i u ovom slučaju, u kojoj mjeri su zapravo zatajili policija, inspekcija, eko kontrolori i ostala službena lica, kojima je u opisu svakodnevnih poslova briga o okolišu. (S.Gluhić)