Radnici “Zenicatransa” najavljuju obustavu rada, direktor Husaković podnio ostavku

JP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica ostao je bez direktora, s obzirom da je, kako saznaje portal zenicainfo.ba, Besim Husaković, koji je na ovu funkciju imenovan u januaru prošle godine podnio ostavku.

Iako od direktora Husakovića nismo uspjeli dobiti potvrdu ove informacije, ona je stigla u vidu oglasa za izbor i imenovanje direktora JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica koji je objavljen danas, ali je u međuvremenu i povučen sa web stranice Zenicatransa.

U Nadzornom odboru ističu da će tek razmatrati ponuđenu ostavku, a hoće li ona biti i prihvaćena moglo bi biti poznato nakon današnjeg sastanka NO. Vjerovatno je to i razlog zašto je nakon objave, oglas povučen.

Izgleda da je Zenički gradski prevoznik u sve težoj situaciji, radničko nezadovoljstvo raste iz dana u dan, a u „Zenicatransu“ izlaz pokušavaju pronaći u promjeni rukovodećeg kadra. Pored oglasa za izbor direktora, objavljen je i oglas za izbor izvršnog direktora za pravne i ekonomske poslove.

Nakon najavljenog potpisivanja reprograma sa Poreznom upravom o vraćanju višemilionskog duga, činilo se da za ovo javno preduzeće dolaze bolji dani. Ipak, da su nagomilani problemi preveliki teret, svjedoči i najava Sindikata o obustavi rada, zbog kako navode sve teže situacije u preduzeću i ugroženih radničkih prava. Huso Sarvan, predsjednik Sindikata ističe da mu nije poznato da li je Husaković dao otkaz, te dodaje da i pored činjenice da je Sindikat tražio njegovu ostavku, smatra da nije jedini krivac za trenutno stanje. „Husaković nije jedini krivac, ali snosi odgovornost. I pored određenih pozitivnih stvari, koje priznajemo da su urađene, više je onih na štetu preduzeća, zbog čega ćemo i organizovati, kao neku vrstu upozorenja, obustavu rada naredne sedmice“, – kazao je Saravan za zenicainfo.ba, i podsjetio da Sindikat “Zenicatransa” također zahtjeva i smjenu Nadzornog odbora.