Svjetski dan turističkih vodiča

Službeno, Svjetski dan turističkih vodiča obilježava se od 1990. godine na incijativu Svjetske federacije udruženja svjetskih vodiča, čije je sjedište u Beču, kada su lokalni vodiči odlučili svoje zanimanje i grad predstaviti stanovništvu.

Na današnji dan, prije 29 godina, u obilježavanju ovog dana, učestvovalo je 15 država, a već 2011. godine proslavljen je u više od 50 zemalja širom svijeta.

“Ovaj svojevrstan praznik za nas turističke vodiče znači kao jedan vid promocije ovog zanimanja i kao priznanje da smo jedna bitna karika u turističkom lancu. Svakako cilj svih turističkih vodiča u Bosni i Hercegovini jeste da upoznaju kako strane tako i domaće turiste o prirodnim i kulturno-historijskim ljepotama koje ima da pruži naša država te želimo da skrenemo i ovim putem na činjenicu da se još uvijek ne ulaže dovoljno sredstava u razvoj turizma u BiH. S obzirom na sve kulturne i prirodne ljepote, smatram da se možemo još više i bolje promovisati u svijetu i tako naravno privući još turista kojima smo mi, turistički vodiči, uvijek na raspolaganju”, kazao je za zenicainfo.ba Marin Rašić, jedan od zeničkih turističkih vodiča. (D.S.)

Marin Rašić