Ludost ili hrabrost: Zeničanin Mahir u dalekoj Minnesoti dan započinje kupanjem u ledenom jezeru

Rođeni Zeničanin Mahir Lučarević, koji posljednjih 12 godina živi i radi u Minnesoti (SAD), podijelio je u razgovoru za zenicainfo.ba svoja iskustva i, kako navodi, zdravstvene prednosti neobične metode koju praktikuje.

Radi se o specifičnoj ledenoj kupki, kupanju na ekstremno niskim temepraturama. Mahir hladnu terapiju praktikuje otprilike četiri godine, a zadnjih godinu dana ima posebnu jutarnju rutinu – hladan tuš.

Rođen je 1977. godine u Zenici, četiri godine nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, život je nastavio u Americi, u državi Minnesota. Dvanaest godina trenira brazilski Jiu-Jitsu, te navodi da je upravo sport kojim se bavi bio jedan od razloga primjene ove metode. Hladna terapija ima učinak bržeg i efikasnijeg oporavka od teških treninga, a prema njegovim riječima, svaki sportista trebao bi primjenjivati ovu terapiju relaksacije mišića.

Prehlada i virusi su prošlost

Wim Hof metoda koju praktikuje, sadrži tri ključne komponente, a to su tjelovježba, hladan tuš i disanje. Ono što je zanimljivo kod ove metode je njen učinak na ljudsku fiziologiju, te liječenje depresije i anksioznosti. Takođe ima utjecaj na motivaciju, razinu sreće i bolji fokus, te imuni sistem i energiju, tvrdi Mahir.

„Sport kojim se bavim zahtijeva izuzetno naporne treninge, koji su prvenstveno razlog zbog kojeg sam odlučio isprobati ovu terapiju, kako bih brže oporavio tijelo i pripremio ga za nove napore“, – objašnjava Lučarević.

„Moram priznati da ranije nisam bio ljubitelj zime ili hladnog vremena. U Minnesoti su duge hladne zime, na koje mi sa Balkana i nismo navikli, i često sam razmišljao o selidbi u južnije i toplije krajeve. Što sam imao topliju odjeću, i organizam više štitio od bolesti na taj način, više sam bio izložen prehladama i gripama. Drugim riječima, nisam dozvolio tijelu da se adaptira na okolinu u kojoj živim. Kupanje u ledenoj vodi pomoglo mi je u adaptaciji na ove vremenska uslove, a primjetio sam i brojne zdravstvene benefite. Danas je moje tijelo otporno, a prehlada i virusi su postali prošlost“.

Još jedna prednost hladne terapije je što je svima dostupna i besplatna je, šaljivo će Mahir, dodavši da nije jednostavnu spustiti se u hladnu vodu, ali je bitna jaka volja, uz malu dozu hrabrosti.

Vježbe disanja kao priprema

Svoju, kako navodi, svakodnevnu rutinu započinje vježbama disanja, a nakon pripreme, i hladnu terapiju.

„Vježbe disanja su jako važne u pripremi za kupanje u hladnoj vodi. One zagriju tijelo i aktiviraju adrenalin, a efekti vježbe disanja se ogledaju i u sljedećem. Prosječna osoba može zadržati dah otprilike 30 sekundi. Nakon prve serije vježbi, već možete zadržati dah preko jedne minute, a nakon treće serije i do dvije minute“ – tvrdi naš sagovornik.

Hladna voda održava mladost i prirodnu ljepotu

Mnogi i ne vjeruju u pozitivne efekte primjene hladne kupke, mada je primjenjuju i profesionalni sportisti, te neupućeni, ističe Mahir, ne gledaju sa odobravanjem na ovo što radi.

„Ne obazirem se mnogo na takve komentare, nisam primjetio do sada nikakve negativne efekte. Svima bih preporučio što više fizičke aktivnosti, a oni hrabriji neka probaju ledenu metodu, kažu da hladna voda održava mladost i prirodnu ljepotu“, – poručio je na kraju ovaj rođeni Zeničanin iz daleke Minnesote. (N.Mustafić)