Odgođeno proglašenje prestanka stanja prirodne nesreće na području Grada Zenica

Donošenje odluke o prestanku stanja prirodne nesreće na području Grada Zenica je prolongirano zbog najnovije promjene vremena i padavina, saopćeno je nakon sjednica Štaba civilne zaštite, kojom je, u svojstvu komandanta predsjedavao gradonačenik Fuad Kasumović.

-Sačekat ćemo dan-dva da vidimo hoće li doći do stabilizacije vremena i onda procijeniti da li da proglasimo prestanak stanja prirodne nesreće, – izjavio je gradonačelnik Kasumović, istakavši da je šteta od poplava od nedjelje, 3. februara oko 2,5 miliona maraka.

Za oko 20-tak domaćinstava planirano je odobravanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.500 maraka.

– Radi se o domaćinstvima koji su imali štete, ali samo na stambenim objektima i trenutno je evidentirano 20-tak najugroženijih mogućih korisnika ovih sredstava, – od čega je njih 14 iz naselja Tetovo.

Gradski pravobranilac je danas dobio zadatak da sa predstavnicima ArcelorMittal Zenica pokuša dogovoriti plan aktivnosti na pomoći stanovnicima naselja Tetovo koji su pretrpjeli štetu u poplavama od nedjelje, 3.februara.

-Predstavnici Mittal-a će zajedno sa članovima komisije za procjenu šteta utvrditi stanje i po mojim informacijama ova kompanija je spremna nadoknaditi ljudima štetu, što znači da će Grad najvjerovatnije odustati od tužbe, – kazao je Kasumović. (Š. Babić)