BNP Zenica: Javni poziv za učešće u programu XVIII festivala bh. drame Zenica 2019.

Bosansko narodno pozorište Zenica danas je na svojoj web stranici objavilo poziv teatarskim kućama iz naše zemlje i zemalja regiona da prijave predstave za 18-to izdanje Festivala bh drame i autorskog teatra. Festival će se održati u Zenici od 3. do 11. maja.

– Poziv će na web stranici biti objavljen tri sedmice, a biće i izravno upućen Upravama 15 pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, – kaže nam Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

Pozivi će biti upućeni i pozorištima iz zemalja regiona koja na svom repertoaru imaju predstave rađene u proteklih godinu dana po tekstovima bh. autora.

Festival bh. drame, proteklih 17 godina čvrsto se pozicionirao na regionalnoj festivalskoj mapi, – kaže Begagić.

– Raduje nas da svake godine imamo sve više prijava od strane domaćih pozorišta. To ukazuje, da sve ozbiljnije shvataju obavezu koju imamo, a to je da produciramo predstave po tekstovima domaćih autora, – ističe naš sagovornik.

Begagić nam otkriva da već imaju predprijavu Deutschestheatra, također veoma jake nacionalne pozorišne kuće iz Njemačke. Kaže kako već razgovaraju sa Goethe institutom kako bi se uz njihovu podršku ostvario i ovaj nivo internacionalizacije ove pozorišne smotre.

-Festival BH drame 2019, u takmičarskoj konkurenciji imaće šest do osam predstava. Obzirom na okolnosti to je realan broj, – ističe Hazim Begagić.

Selektor je Nedžad Fejzić, a stručni i ocjenjivački žiri imaće međunarodni karakter.

Festival će trajati od 3. do 11. maja. (D.T.)