Mještani Tetova tvrde: “ArcelorMittal kriv za poplave”

U poplavama koje su jučer zahvatile naselje Tetovo bilo je ugroženo oko 40 stambenih objekata.

Mještani ovog naselja su u prvim reakcijama optužili kompaniju ArcelorMittal jer je kanal za odvodnju bio začepljen, a koji po njihovom mišljenju treba čistiti ova kompanija. Jutros je komisija za procjenu šteta u pratnji gradskog pravobranioca obišla ovo područje u cilju da se ustanovi pravo stanje.

– Kanal se nije očistio, ja sam ovdje evo 14 godina, u kanalu su narasla drva, jučer kad su čistili uvjerili su se, kaže Suada Tekešić.

Suvada Tekešić, mještanka Tetova

Njena komšinica Zehra Herić dodaje da je ArcelorMittal isključivi krivac.

– Da su očistili poslije prve poplave do ovoga ne bi došlo, smatra.

Zehra Herić, mještanka Tetova

Predsjednik mjesne zajednice Tetovo Samir Kubat smatra također da je krivica ArcelorMittala, a zbog čega ispaštaju građani.

Samir Kubat, predsjednik MZ Tetovo

Komisija za procjenu šteta i gradski pravobranilac bili su jutros na terenu kako bi utvrdili činjenice i onda se odlučili o daljim koracima.

– Sudeći prema svemu što su mi rekli ljudi iz mjesne zajednice, a i pokazali su mi dopis koji su poslali ArcelorMittalu u junu mjesecu 2017.godine. Sve ukazuje na to da je to obaveza Mittala, kaže Zlatko Osmanović, gradski pravobranilac.

Zlatko Osmanović, gradski pravobranilac

Prva rekacija gradonačelnika Fuada Kasumovića bila je da se odmah istraži ovaj slučaj i dokaže krivac i zbog toga su njegovi saradnici izašli jutros na teren.

– Mi ćemo ići do kraja da pomognemo svojim građanima i u varijanti da to dokažu mi ćemo tužiti Mittal, ali nadam se da nećemo morati utuživati i da će sami pomoći građanima, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

Na naš upit, iz kompanije ArcelorMittal su nam poslali saopćenje u kojem se između ostalog kaže da je zbog nemogućnosti da obodni kanal primi svu količinu vode došlo do izlijevanja, te da su sa mehanizacijom i drugim resursima priskočili u pomoć.

Što se čišćenja kanala tiče istakli su: “Planirano čišćenje obodnog kanala nije moglo biti provedeno ranije iz više razloga, a dva osnovna su: nizak vodostaj rijeke Bosne u prethodnom periodu jer bi ovom aktivnošću uzrokovali značajno zagađenje rijeke Bosne. Drugi razlog je iznalaženje adekvatne lokacije na kojoj bi se odlagao mulj iz obodnog kanala koji je neprijatnog mirisa zbog ulijevanja kanalizacije i fekalnih voda u ovaj kolektor, kako bi se izbjegle pritužbe lokalne zajednice”, stoji između ostalog u saopćenju ArcelorMittala. (Nedžad Glibo)