Izbor delegata za Dom naroda FBiH na sjednici Skupštine ZDK 7. februara

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj se trebaju izabrati delegati za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u četvrtak, 7. februara sa početkom u 11:00 sati, odlučio je Kolegij na današnjoj sjednici.

Iz ZDK će se birati tri delegata iz reda Bošnjaka, po jednog iz reda Hrvata i Srba, a iz reda ostalih, kojima također pripada jedan mandat u Domu naroda FBiH, nema zastupnika u Skupštini ZDK, pa će to mjesto ostati nepopunjeno. Izvjesno je samo da će Mladen Simić iz SDP-a, koji je jedini zastupnik u Skupštini ZDK iz reda Srba, biti delegat i u Domu naroda Parlamenta FBiH.
„Mi smo usvojili zaključak da se iz praktičnih razloga sačeka presuda Ustavnog suda da ne bismo morali dva puta ulaziti u istu proceduru, i sada nema nikakvih prepreka da završimo ovaj posao“, – kaže Ismet Sarajlić predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.
Predsjedavajući Sarajlić je potvrdio da su dobili akt u kojem ih Stranka demokratske akcije obavještava da je formirala većinu.
„To za nas nije relevantno. Ova Skupština je donijela zaključak i verificirala Mehmeda Bradarića i ovjerila ga kao mandatara koji ima 21 potpis. Poslije toga ni jedna stranka nije se pojavila da bi demantovala ili povukla potpise. Mi imamo mandatara i sada čekamo da vidimo hoćemo li doći u jednu neobičnu situaciju da imamo i drugog mandatara. U tom slučaju ćemo tražiti pojašnjenje od političkih subjekata i pojedinaca, koji se pojavljuju sa dva potpisa i za jednog i za drugog mandatara da se striktno opredjele, u pisanoj formi kojeg mandatara podržavaju, i da onda povuku svoj potpis za onog drugog“, –  kaže Sarajlić.
Ova situacija se može izbjeći ukoliko Mehmed Bradarić procjeni da nema podršku 18 zastupnika i povuče svoju kandidaturu za manatara Vlade ZDK.(Nedžad Glibo)