Udruženje “Dlan” realizuje projekat “Psihosocijalna podrška i oromuskularna i kreativna terapija”

Ilustracija, arhiva

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBIH trenutno provodi projekat Psihosocijalna podrška i oromuskularna i kreativna terapija koji se finansira sredstvima Lutrije BiH koje su dobili posredstvom Javnog poziva za projekte Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ciljevi Projekta:

  1. Pružanje psihosocijalne podrške roditeljima i drugim članovima porodica djece /osoba s CP u rješavanju zdravtvene i socijalne zaštite, kao i sprovođenju obrazovne i socijalne inkluzije.
  2. Nastavak edukacije članova lokalnih stručnih timova prethodnog projekta Saveza Funkcionalna sposobnost osoba s invaliditetom glavni faktor za poboljšanje kvaliteta života cijele porodice, posebno značajno zbog održivosti Projekta.
  3. Upoznati osobe i članove porodica s metodologijom pravilnog disanja i pravilne ishrane i hranjenja djece s teškoćma u razvoju.
  4. Razvijanje motoričkih vještina šake, regulisanja mišićnog tonusa djeteta/osobe saspastičnom cerebralnom paralizom i uopšte spontani razvoj novih kreativnih vještina.
  5. Upoznavanje muzičkih instrumenata Orffovog instrumentarija i sviranje na pojedinim u skladu sa stepenom motoričkih teškoća/fizičkim onesposobljenjem polaznika radionice.

Projekat je koncipiran tako da se održavaju radionice za 60 osoba s teškoćama, 60 članova njihovih porodica i 10 članova lokalnih stručnih timova iz Goražda, Zenice, Sarajeva, Sapne i Konjica.Svi korisnici imat će priliku učestvovati u po tri Radionice:

  1. Psihosocijalna podrška porodica djece /osoba s CP i drugim razvojnim teškoćama (Voditeljica radionice: Amela Hošić, MA)
  2. Oromuskularna stimulacija i vježbe disanja (Voditeljice Radionice: doc. dr Arzija Pašalić i doc. dr Amra Mačak Hadžiomerović
  3. Muzička radionica (Voditeljica Radionice: Prof. dr Merima Čaušević).

Navedene Radionice za članove Udruženja iz Zenice bit će održane u subotu 02.02.2019. u JU „Dom porodica“, ul. Crkvice broj 20, Zenica s početkom u 11.00 sati.