U ZDK još nema većine za formiranje vlasti

Situacija oko formiranja vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je u pat poziciji. Mandatar iza kojeg je prvobitno stalo sedam političkih subjekata u ponovljenom procesu nije uspio sakupiti 18 potpisa, čime je dosadašnja koalicija u Skupštini praktično prestala da postoji. Ipak, i oni s jedne, ali i Stranka demokratske akcije s druge strane nastoje obezbjediti 18 zastupnika kako bi formirali vlast.

Koalicija je imenovala Mehmeda Bradarića za mandatara vlade. Iako je prvobitno imao 21 potpis zastupnika, u ponovljenom procesu nije uspio sakupiti 18 koliko je potrebno za većinu jer su iz koalicije izašli SBB i Stanka za BIH, čime je praktično prestala da funkcioniše pomenuta većina u Ze-do kantonu.

Ismet Sarajlić, predsjedavajući Skupštine ZDK

Ono što nezvanično znam jeste da je i SDA razgovarala i ima pregovore oko formiranja vlasti. Po izjavama predsjednika KO SDA Miralema Galijaševića ti pregovori su u toku, s tim da i predstavnici dosadašnje koalicije nisu zacementirani, tako da trenutno imamo pat poziciju iz koje ćemo ja vjerujem vrlo brzo izaći i da će se pojaviti neko sa 18 potpisa i pristupiti prijedlogu formiranja nove vlade, kaže predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić.

Potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović kaže da je lider sedmorke, Socijaldemokratska partija napravio kardinalnu grešku razgovorima i pregovorima. Smatra da su kao i Nezavisni blok trebali odmah nakon objavljivanja rezultata djelovati i predložiti kandidate.

Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka

Oni su krenuli u razgovore, a građanima ovog kantona treba brza i efikasna vlast koja će odmah rješavati njihove probleme, kazao je Kasumović, i dodao da ga je delegacija SDP-a prije dva dana posjetila, te da je ovom prilikom ponovio da podrška delegata NB-a nije upitna.
Kasumović je odbacio mogućnost koaliranja sa SDA, iako, kako kaže ima svakodnevno pozive od predstavnika ove stranke.

Nakon kraha sedmorke iz SDA su najavili da će pokušati obezbjediti većinu kako bi formirali vlast. Uz 11 zastupnika ove stranke, tri HDZ-a, u ovu koaliciju najvjerovatnije ulaze ASDA sa dva, Stranka za BIH sa jednim i Omer Škaljo kao nezavisni zastupnik što čini većinu od 18 zastupnika. Željeli smo provjeriti ove navode, ali tokom dana nismo uspjeli dobiti izjavu predsjednika KO SDA Miralema Galijaševića koji je bio na sastanku.

Iz SDP-a se danas nisu oglašavali usmjerivši nas na predsjedavajućeg Skupštine i mandatara koji nema podršku.

U ovom trenutku u rukovodstvu Skupštine mogu samo čekati da neko predloži sastav vlade, a kada će se to desiti niko od aktera nije mogao precizirati. (N. Glibo)