U februaru isplata jednokratne pomoći za demobilisane borce

U Federalnom ministarstvu za boračka pitanja otkucana su sva rješenja za jednokratnu pomoć koju je dobilo 33.758 demobilisanih boraca, tako da borci mogu otići u svoje vojne odsjeke po rješenja, odnosno u institucije gdje su  i predali dokumentaciju.

Salko Bukvarević, resorni ministar, precizirao je za Faktor kako bi isplata pomoći bivšim borcima mogla početi u prvoj polovini februara.

„Federalno ministarstvo za pitanja boraca će do srijede završiti kompletan svoj posao i proslijediti podatke u Federalno ministarstvo finansija. Dakle, unijet ćemo sva ta rješenja u trezor kako bi ministarstvo finansija moglo dalje raditi svoj posao, a potom isplatiti jednokratne novčane pomoći. Očekujemo da ti ljudi u prvoj polovini februara dobiju novac“,- rekao je Bukvarević, dodajući kako preostaju još provjere žiro računa koje su borci dostavili, a na koje će se uplatiti novac.

Podsjećamo, prema javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, koji je bio otvoren do 27. decembra,  za svaki mjesec proveden u oružanim snagama biće isplaćeniznos od pet KM. Primjera radi, borac koji je bio u vojsci 36 mjeseci dobit će 180 KM pomoći. Ministarstvo je na raspolaganju imalo 7,5 miliona KM.

Faktor.ba