Poljoprivrednici će blokirati centrale stranaka i OHR ako do februara ne bude usvojen budžet

Još uvijek nema nikakvih naznaka da bi u skorije vrijeme mogao biti usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, a koji je potrebno da izglasa još Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH u tehničkom mandatu Lidija Bradara nije zakazala sjednicu s obzirom na to da su Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Ambasada Njemačke u BiH saopćili kako stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu s Bradarom nema legitimitet da usvoji budžet.

Ukoliko Dom naroda Parlamenta FBiH ne usvoji budžet ili ukoliko ga visoki predstavnik Valentin Inzko ne proglasi usvojenim, od 1. februara 2019. godine će stati isplata plaća, penzija, poticaja, dodataka i svih ostalih budžetskih stavki.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH Nedžad Bićo rekao je za Klix.ba kako je sramotno ponašanje domaćih političara, ali i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

“Čovjek tu sjedi i prima enormne plaće za svoj nerad. Reaguje u vezi s nekim glupostima, a ne reaguje na stvari koje znače život za većinu građana. Ako političari nisu sposobni i ako im ne dozvoljava da izglasaju budžet, neka ga onda on donese. Valjda ima ovlasti za to i valjda prima plaću da nešto radi”, – kazao je Bićo.

Istakao je da su poljoprivrednici posebno kivni na preplaćene funkcionere koji ne rade u javnom interesu. Kako kaže, političare posebno i ne pogađa neusvajanje budžeta, jer su oni sebe davno zbrinuli.

“Uvijek se maltretiraju najslabije kategorije. Poljoprivrednici to neće dozvoliti, jer mi smo jedva čekali budžet. Usvojio ga je Zastupnički dom Parlamenta FBiH i ostao je još Dom naroda Parlamenta FBiH. Iskren da budem, nas ne zanima koji će ga saziv usvojiti, jer izbori su davno bili i trebali su riješiti te probleme. Ako oni nisu sposobni, neka to učini Inzko”, – rekao je Bićo.

U istu kategoriju stavio je sve političke stranke kojim je poručio da poljoprivrednici više ne mogu čekati, jer o budžetu ovisi sve.

“Neka se uozbilje i neka rade posao za koji su plaćeni, inače će imati problem. Ovo je već prešlo crvenu liniju. Imati će veliki problem s poljoprivrednicima jer izvest ćemo sve ljude na ulicu traktorima”, – kazao je Bićo.

Istakao je kako poljoprivrednici neće blokirati putne komunikacije jer građani nisu krivi za nerad vlasti u Federaciji BiH.

“Blokirat ćemo sve i jednu centralu političkih stranaka u FBiH i OHR. Ovo govorim najozbiljnije, jer dosta nam je maltretiranja. Dajemo im rok da do 31. januara usvoje budžet”, – rekao je Bićo.

izvor: Klix.ba