Mirni protesti taksista zakazani za 01. februar

Udruženje “Zenica taksi”, nakon neuspješnih upozorenja, prijava i apela nadležnim inspekcijskim organima, Upravi policije MUP-a ZDK najavilo je mirni protest zakazan za 01. 02. 2019. ispred sjedišta ZDK.

Ovakva odluka Udruženja “Zenica taksi” uslijedila je, kako navode, nakon niza pokušaja da “natjeramo” Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove ZDK da obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a to je, prije svega, suzbijanje nelegalnog prijevoza putnika koji je postao unosan biznis za brojne građane Zenice, koji bez imalo straha i stida obavljaju djelatnost za koju nisu registrovani. Sve to rade jer, prema našem mišljenju, nema dovoljno kontrole od strane inspekcije koja bi trebala raditi u interesu nas koji plaćamo poreze i ostale doprinose koji nisu mali, pišu iz Udruženja “Zenica taksi”

Mirnim okupljanjem želimo poručiti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK da 170 zeničkih taksista neće mirno sjediti i gledati kako, sa sigurnošću tvrdimo, više od 50 vozila svakodnevno gradskim i prigradskim ulicama obavlja nelegalan prijevoz.

Nadamo se da će i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove konačno shvatiti ozbiljnost situacije u oblasti javnog prijevoza putnika, te da će krenuti u obračun s ovom pojavom koja nanosi veliku štetu, osim samim taksistima, kantonalnom budžetu iz kojeg oni primaju plate i ostale naknade koje uživaju kao uposlenici kantonalnih institucija, poručuju iz Udruženja taksista „Zenica taksi“ Zenica.