U 2018. godini rođeno najviše Ahmeda i Sara, popularna i imena likova iz serija

Značenje imena Ahmed na arapskom je mnogo hvaljen, stalno zahvalan Bogu. Ovo ime je dobilo 240 dječaka. Ime Sara je hebrejskog porijekla, izvedeno je od riječi Sarai i znači kneginjа, vladarica te žena visokog ranga. Na arapskom ime znači ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna. U prošloj godini su 244 djevojčice u FBiH dobile ovo ime.

Ahmed je zadržao “prijestolje” u odnosu na prošlu godinu, dok je Amina “potisnuta” na drugo mjesto.

Zabilježen je veliki utjecaj turskih serija pa su davana imena poput Elif, Zejnep, Zejneba, Sezen, Bahar, Emre, Hadiđe i sl. I dalje su aktuelna imena koja su postala popularna prije desetak godina kada su se u BiH počele emitovati meksičke sapunice poput Dolores, Paulina, Erika…

Roditelji su nastavili davati imena koja imaju nekoliko istih slova, po uzoru na strana imena, kao i dva imena (Dia-Mense, Ajka Šećira, Alvina-Melly, Amber-Elisha, Ana Franciska, Antea Maris, Aurora Isabella…).

U top 10 ženskih imena nalaze se:
1. Sara
2. Amina
3. Merjem
4. Asja
5. Esma
6. Lejla
7. Lamija
8. Ema
9. Hana
10. Ajša

Kada je riječ o imenima za dječake, među zanimljivim su Bono Goran, Chamel, Aron, Enio, Lav, Adnit, Ahiles, Džan Attila, Novalija, Veselko, Vid…

Imena kao što su Alessandro, Aurelo, Ronaldo, Diego su i dalje aktuelna, a roditelji su dječacima davali imena i Aurel Laurentin te Čale Ivano Ilija.

U top 10 muških imena nalaze se:
1. Ahmed
2. Daris
3. Amar
4. Davud
5. Hamza
6. Adin
7. Eman
8. Imran
9. Harun
10. Tarik

Kada je riječ o najpopularnijim imenima u Republici Srpskoj, iz Republičkog zavoda za statistiku su nam kazali da će podaci biti objavljeni u aprilu 2019. godine.

izvor: klix.ba