Trogodišnja djevojčica prva žrtva gripe u BiH

U ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala, kaže majka.

Prva žrtva gripe u Bosni i Hercegovini zabilježena je u Orahovici kod Zenice, a radi se o troipogodišnjoj djevojčici koja je umrla u srijedu, saznaje „Dnevni avaz“.

Samohrana majka

Ovu informaciju potvrdila nam je i Selvedina Sarajlić-Spahić, direktorica Doma zdravlja Zenica, kazavši da se radi o djevojčici koja je oboljele od teške mišićne distrofije.

– U podlozi je gripa, djevojčica je imala tešku mišićnu distrofiju, dobila nagon za kašalj, a potom se ugušila, – kaže Sarajlić-Spahić, ističući da se u ovom slučaju ne radi o pogrešci roditelja niti zdravstvenih radnika.

U povodu ovog tragičnog slučaja kontaktirali smo i Nedžadu Lužić, samohranu majku umrle djevojčice, koja je, također, potvrdila da je djevojčica imala gripu.

– Od nedjelje se počela osjećati gripozno, u ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala. Odvela sam je odmah doktoru, oni su je inhalirai, dali injekciju. Nažalost, u srijedu je došlo do tragedije, – govori nam bolom shrvana majka.

Ističe da je i ranije odlazila ljekarima zbog distrofije mišića koju je imala djevojčica, a da je u utorak, po odlasku pedijatru, dogovorila da je inhalira u kući, a injekcije su, uz njenu saglasnost, zamijenili za sirup.

– Nažalost, njeno stanje se iskompliciralo u srijedu. Došla je Hitna pomoć. Na putu do bolnice, negdje oko Nemile, djevojčica je umrla, – kaže majka.

Klanjana dženaza 

Dženaza umrloj djevojčici klanjana je prekjučer, na mjesnom mezarju u Orahovici, a ova vijest potresla je mještane ovog prigradskog naselja kod Zenice.

Smrt zbog komplikacija

Prema riječima Jasminke Durmišević-Serdarević, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu djece u zeničkom Domu zdravlja, u ovom periodu uvijek imaju povećan broj djece s respiratornim infekcijama.

Za Zenicu su, ističe, karakteristični bronhitisi i upale pluća, i to je u zimskom periodu ustaljeno.

Dnevni avaz