Zenicatrans dobio licencu za obavljanje javnog prijevoza

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK, izdalo je danas rješenje o dodjeli licence “A”, JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika, i licencu “B” za obavljanje javnog vanlinijskog prijevoza.

Ovo je prvi put, nakon pet godina, da je Zenicatrans dobio validnu licencu za ovu djelatnost, što će u velikoj mjeri doprinijeti daljem jačanju i stabilizaciji preduzeća koje zapošljava preko 170 radnika.

Zenicatransu je zbog dugovanja prema Poreskoj upravi FBiH, polovinom 2016. godine bila oduzeta licenca, zbog čega je ovaj prevoznik ostao uskraćen za značajne prihode koje je ostvarivao prijevozom učenika, a čime je bio ugrožen i opstanak preduzeća. Ipak, nakon što je postignut dogovor sa Poreskom upravom o reprogramu dugovanja, zenički prevoznik stekao je uslove za dobijanje licence i nesmetano obavljanje javnog prevoza.

Prema riječima Besima Husakovića, direktora Zenicatranasa, dobijanje licenci A i B, nakon što su izgubljenje maja 2016. godine, zapravo je vraćanje dozvole za rad i vraćenje poslovanju preduzeća u zakonskim okvirima. “Licence su jedna bitna stepenica u očuvanju preduzeća, značajan korak iza kojeg slijedi vraćanje duga Poreznoj upravi, shodno potpisanom Reprogramu i konačno stvaranje uslova da se posluje i radi potpuno normalno”, zaključuje Husaković.