FOTO: Planirani projekti na Smetovima

Predstavnici Gradske uprave posjetili su danas dom na Smetovima, gdje trenutno boravi druga smjena ovogodišnjeg programa izviđačkog zimovanja. Kapaciteti ovog objekta su skromni, a pozamašni infrastrukturni projekat eko-odmarališta za zeničke izviđače na ovoj lokaciji, ovise o mogućnosti da se zatvori finansijska kontrukcija i privole viši nivoi vlasti da u njemu učestvuju, zajedno sa Gradom Zenica.

Plato sa domom radio-amatera na hiljadu metara nadmorske visine idealan je prostor za razvoj ekološkog turizma. Izgradnja još jednog čvrstog objekta na dva sprata, sa ukupno 70 kreveta, zajedničkim prostorom, botaničkom baštom i ski-liftom, zenički izviđači odavno planiraju.

No, zbog nemogućnosti da se zaokruži finansijska konstrukcija za ovaj pozamašan infrastrukturni projekat, eko-kuća sa svim savremenim sadržajima i razvojnim potencijalima, za sad je još samo na papiru.

– Ovaj projekat je prethodnih godina planiran sa učešćem drugih instanci i subjekata, međutim to nismo uspjeli realizovati. Nadam se da će se to ove godine promijeniti, jer Gradska uprava je iz budžeta isključivo za dom planirala izdvojiti sto hiljada maraka, sve su pripreme završene, izdavanje graševinske dozvole je u toku, – kaže Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Izgradnja eko-kuće samo je jedan od projekata koje Grad Zenica planira započeti tokom ove godine, dodaje Mujkanović. U planu su izgradnja novog i obnova postojećeg igrališta, postavljanje šadrvana za izletnike, klupa za planinare duž cijele dionice puta od podnožja do vrha Smetova, čime bi trebalo da se otvore nove perspektive za uređenje omiljene destinacije za odmor i rekreaciju Zeničana svih generacija. (Sanja Stević)