Aktivnosti u povodu obilježavanja pravoslavnog Božića

Televizija Zenica tokom zimskog festivala „Zenica Adventure“ nastavlja praksu dostojanstvenog praćenja i obilježavanja vjerskih praznika.

Nakon katoličkog Božića, spremni smo da u punom obimu budemo uz programe, religijske i svjetovne, u čijem će znaku proteći i pravoslavni Božić. Od Boška Jefića, predsjednika Upravnog odbora Srpskog prosvjetno kulturnog društva „Prosvjeta“ Zenica, saznajemo da će svojevrstan uvod u obilježavanje pravoslavnog Božića biti koncert etno grupe IVA iz Doboja, koji će se održati 5. januara u prostoru Sokolane.

U nedjelju, 6. januara, na Badnje veče biće služena liturgija na kojoj se očekuje dolazak mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a nakon toga osveštenje i paljenje badnjaka uz narodno slavlje u krugu Hrama rođenje presvete Bogorodice. Sveta Božićna liturgija biće služena7. januara od 6:00 sati. Osmog januara u Sokolani će biti održan Božićni prijem, dvadeset i peti put u nizu. Pokrovitelj će biti Gradska uprava sa kojom, ističe Boško Jefić, imamo izvrsnu saradnju. Jutarnom molitvom na dan Svetog Stefana, 9. januara završava se vjerski dio obilježavanja Božića. Tradicionalni Božićni šahovski turnir u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Zenica održaće se 12. januara.

Baš kao i Bajramu i katoličkom Božiću, Televizija Zenica u svojoj programskoj šemi posvetiće dužnu pažnju pravoslavnom Božiću. Koncert grupe „Iva“ biće snimljen u cjelosti i emitovan u dane praznika. Liturgija na Badnje veče, ukoliko joj bude prisustvovao mitropolit Hrizostom, biće prenošena uživo, a ako ne, biće pripremljen duži reportažni zapis, kaže Sinan Gluhić, producent TV programa. Svetu božićnu liturgiju, na dan Božića, direktno prenosimo u programu TV Zenica. Detalji sa božićnog prijema našoj publici biće predstavljeni u prigodnom reportažnom zapisu. (D.T.)