U okviru GED projekta realizovane radionice o energetskoj efikasnosti za 15 osnovnih škola

Zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju“, koja se realizuje u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), profesor Atom protekle je sedmice posjetom OŠ „Bradići“ u Maglaju, završio ovogodišnje gostovanje u osnovnim školama.

U protekla tri mjeseca, interaktivnim radionicama iz oblasti energetske efikasnosti prisustvovalo je 600 školaraca u 15 osnovnih škola u Kozarskoj Dubici, Kneževu, Tesliću, Zavidovićima, Maglaju, Konjicu, Grudama, Vogošći, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

Kako bi približio mladim generacijama temu energetske efikasnosti, profesor Atom je tokom gostovanja koristio Virtual Reality edukativnu platformu. Ova platforma razvijena je u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, a koristi virtuelnu stvarnost kako bi se mladima približili načini pametne upotrebe energije na interesantan način.

“Tokom protekla tri mjeseca nastojali smo mladima na zabavan i ineraktivan način ukazati na značaj pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu. Nadam da će školarci u skladu sa novim saznanjima prilagođavati svoje navike pri potrošnji energije i na taj način dati svoj doprinos manjoj potrošnji energije, koji će rezultirati manjim troškovima i čistijem okolišu.”- izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

Kroz ove edukativne radionice o pametnoj upotrebi energije učenici će sada biti svjesniji da je neophodno mijenjati navike kako bi se  unaprijedio kvalitetu života i zaštitio okoliš.

„Ova radionica je bila veoma značajna za nas jer su učenici, između ostalog, shvatili da sa boljom energetskom efikasnošću imaju i bolje uvjete u školi. Prateći profesora Atoma i učestvujući u kvizu su, na zabavan način, naučili više o energetskoj efikasnosti i raznim načinima kako uštediti energiju i novac.“ izjavila je Sanja Zminjanac, profesorica matematike i fizike u OŠ “Sveti Sava” Kozarska Dubica.

Od 2014. godine do sada okviru projekta GED, održano je 65 radionica u preko 35 gradova u Bosni i Hercegovini. GED projekt realizuje UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Cilj projekta je kreiranje povoljnih uslova za investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, te institucionalizacija upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u (BiH).