MUP ZDK: Zbog kršenja saobraćajnih propisa u 2018. godini oduzeto 147 vozila

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona, Semir Šut, ustvrdio je na današnjoj pres konferenciji, da se stanje bezbjednosti u 2018. godini može ocijeniti kao povoljno, i to uzimajući u obzir sve ključne parametre, kriminalitet, javni red i mir, i stanje saobraćaja.

U oblasti kriminaliteta za 11 mjeseci ove godine zabilježeno je 1.936 krivičnih djela,što je za 188,odnosno 8,85 posto manje nego godinu dana ranije.

-Dogodila su se dva ubistva i oba su rasvijetljena.

“U oblasti javnog reda i mira zabilježeno je povećanje od 2 posto, ali se generalno i u ovom segmentu moće reći da je stanje dobro”, – kazao je Šut.

Zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama bolje je stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja, pri čemu je 17 lica smrtno stradalo, što je za dvoje manje nego prošle godine.

-Na magistralnoj cesti M-17 saobraćaj se odvija sigurnije i uz smanjenu brzinu.

U ovoj godini ukupno je kontrolisano 148.970 vozača, a izrečeno je 110.000 prekršajnih naloga.

Zbog kršenja saobraćajnih propisa u 2018. godini oduzeto je 147 vozila, a u periodu posljednje 4 godine oduzeto je 525 vozila.

U policiji tvrde da je trajno oduzimanje vozila jedini pravi odgovor na prekršitelje i njihovo bahato ponašanje. (Š.Babić)