Alarmantni podaci Studije uticaja aerozagađenja na zdravlje stanovništva ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane predstavio je danas rezultate Studije uticaja aerozagađenja na mortalitet i zdravlje stanovništva u Zeničko-dobojskom kantonu.

Procjena ovih međuuticaja obavljena je po metodologiji i softveru Svjetske zdravstvene organizacije, a analizirani su podaci o polutantima, motralitetnim parametrima i zdravstvenom stanju stanovništva u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

„Podaci istraživanja su alarmantni i zahtijevaju reakciju u smislu razvoja strategije za djelovanje u cilju zaštite okoliša, prije svega zraka u Zenici“, zaključak je okruglog stola održanog danas u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Analiza je pokazala da je uticaj sitnih čestica prašine najveći na ishemične bolesti srca, a zatim moždani udar i karcinom pluća, te da su to uzroci smrti koji su u ovom periodu u porastu.

S obzirom da sitne čestice prašine lako prolaze kroz krvotok, može se zaključiti da je čest utrok arterioskleroze, oboljenja u porastu i time smrtnosti stanovništva, prvenstveno u Zenici.

Procijenjeno je da je 169 od 100 hiljada slučajeva smrti uzrokovano aerozagađenjem. U Zenici je ta cifra 205 ljudi, odnosno 18 posto.

Radi se o prvoj studiji ovakve vrste i namjera Instituta je da nastavi sa analizama, koji bi u konačnici mogli poslužiti u planiranju razvoja i postupaka smanjenja zagađenja, ali i mogućim tužbama protiv zagađivača. (Sanja Stević)