Realizovan projekat ugradnje biciklističkih stajališta na području grada

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove realizovala je drugu fazu nabavke i ugradnje biciklističkih stajališta na više lokacija u gradskoj zoni.

Cilj projekta Gradske uprave jeste unaprijeđenje biciklističke infrastrukture i praćenje evropskih trendova smanjenja korištenja motornih vozila u gradskim središtima, čime se reduciraju količine izduvnih plinova. Osim toga, Zenica kao prvi grad u BiH koji je uključen i u EBRD-ov projekat “Green City action plan” na ovaj način promoviše zdraviji načina života.

Za realizaciju projekta u 2018. godini utrošen je iznos od 20.000 KM i to u prvoj fazi 6.000 KM i drugoj 14.000 KM.

U ovoj fazi izvršila se ugradnja 38 stalaka za bicikla tipa “A”, koji su najpovoljniji po pitanju bezbjednosti na osam lokacija i dva stajališta sa po 6 stalaka sa nadstrešnicom koja bi parkirana bicikla trebala štititi od vremenskih uvjeta. Kapacitet stalka su minimalno dva bicikla, tako da je sa završetkom projekta obezbijeđeno parkiralište za minimalno stotinu bicikala.

Lokacije na kojima su postavljena biciklistička stajališta su:

– kod Atletskog stadiona (teniski tereni) – sa nadstrešnicom,

– na Kamberovića polju (kod sahat kule) – sa nadstrešnicom,

– ispred Gradske uprave,

– kod južne tribine stadiona Bilino polje,

– kod pijace u Jevrejskoj ulici,

– u ulici Fakultetska,

– Titova ulica (preko puta direkcije Telemacha).

I ovu priliku koristimo da naše sugrađane savjetujemo da za kraće relacije koriste bicikl kao prevozno sredstvo, te Vas podsjećamo na brojne ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla. Ne treba ni podsjećati, da na ovaj način značajno doprinosimo smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, a samim tim i unapređenju životne sredine.