ZENICA: Sporazum četiri stranke, u vlast bez SDA

Lideri 4 stranke danas su u Zenici postigli sporazum o zajedničkom djelovanju na formiranju vlasti u BiH,bez SDA,počev od kantonalnog nivoa.

Na SDA u budućim pregovorima ne računaju Nezavisni blok,Stranka Narod i Pravda,PDA i A-SDA,potvrdili su čelnici ovih stranaka.

“Postigli smo sporazum o blokovskom nastupu u formiranju vlasti i to od kantonalnog ka višim nivoima”,izjavila je Elzina Pirić,glasnogovornica PDA.

Predsjednik Stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković je pojasnio da se u formiranje vlasti sa kantonalnog nivoa ide,kako bi se izbjegle blokade u formiranju domova naroda,te da ne treba čekati da kantoni zbog toga trpe.

“Ovaj sporazum trebamo verificirati u svojim centralama ali je to izvjesno. Svi cijenimo da je sa ovakvom SDA nemoguće popravljati stanje u društvu”,kazao je Konaković.

Predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić ističe da „u narednom periodu  ljudima u ovoj zemlji treba ponuditi alternativu jer trenutne vladajuće političke  snage,zbog kojih je 300 hiljada ljudi otišlo iz zemlje,u zadnje 3-4 godine ne bi smjele dobiti šansu da vode zemlju“.

Domaćin sastanka bio je zenički gradonačelnik i potpredsjednik Nezavisnog bloka,Fuad Kasumović koji naglašava da se „ iz Zenice pravi jedna nova priča,novi koncept vlasti u BiH“.

(Š.Babić)