ACCOUNT: Podobni i nesposobni umjesto stručnih i profesionalnih u javnom sektoru

Nedorečen zakonski okvir i neodgovornost subjekata u postupku zapošljavanja u javnom sektoru, doveli su do toga da posao u ovoj zemlji dobijaju podobni i nesposobni, umjesto stručnih i profesionalnih kandidata, ističu iz nevladine organizacije KAM, koja je danas u Zenici predstavila rezultate istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava, lidera ACCOUNT-ove sektorske grupe u oblasti zapošljavanja.

Korupcija, nepotizam i partokratija, dominantne su zloupotrebe u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru. Najviše nepravilnosti Antikorupcijska mreža ACCOUNT bilježi u zapošljavanju u javnim preduzećima i ustanovama, koji čak nisu ni obavezni primjenjivati ionako nedorečene antikoruptivne zakonske odredbe, ističu iz organizacije KAM.

Loša zakonska rješenja jedan su prvih problema, koja niko nije spreman rješavati, upozorili su iz organizacije KAM. Zakonska rješenja ne predviđaju čak ni institut žalbe na odluke poslodavca u izboru najuspješnijeg kandidata za posao. Diskreciono pravo poslodavca prilikom zapošljavanja kandidata apsolutni je promašaj, jer mu omogućava sve vrste zloupotreba, komentarišu iz ACCOUNT-a.

– Kada na kraju sve to saberemo, imamo rezultat koji je očigledno poguban za sve nas, a to je da nesposobni upravljaju i nemamo nikakvih rezultata, kada su u pitanju ne samo javne službe, nego i javna preduzeća i institucije, – kaže predsjednica organizacije KAM, Mirhunisa Bektaš.

Ovo udruženje je, u okviru ACCOUNT-ove kampanje u borbi protiv korupcije, izradilo i poslodavcima u javnom sektoru, kantonima, gradskim i općinskim upravama na području Federacije, ponudilo je Pravilnik, koji bi uveo obavezne smjernice u postupku zapošljavanja, između ostalog kriterije prilikom procjene kandidata sistemom bodovanja. Procedure u postupku zapošljavanja uvele su samo dvije općine, Lukavac i Živinice, što dovoljno govori o spremnosti političke vlasti da se uhvati ukoštac sa jednim od najdominantnijih oblika korupcije u Bosni i Hercegovini – sektoru zapošljavanja, zaključeno je danas u Zenici. (S. Stević)