Crveni križ Zenica najavio program obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine, druge subote u septembru/rujnu, a njegovo obilježavanje je pokrenuto od strane Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u 2000. godini.

Ove godine Svjetski dan prve pomoći obilježava se 08.09.2018. godine i ima za cilj podići svijest o važnosti poznavanja tehnika prve pomoći. Pojam “prva pomoć” odnosi se na pomoć koju bi trebali pružiti svima koji su trenutno ozljeđeni ili bolesni.

Svake godine Svjetski dan prve pomoći se obilježava pod drugačijom temom. Ovogodišnja tema je “PRVI ODGOVOR U NESREĆAMA NA CESTI”.

CRVENI KRIŽ GRADA ZENICA povodom ovog značajnog datuma sutra, 07.09.2018. organizuje uličnu akciju gdje će naši volonteri izvršiti podjelu informativno-edukativnog materijala i anketiranje građana. Akcija počinje od 10:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

Istog dana, u prostorijama Transfuzijskog centra KBZ od 10 do 13h CRVENI KRIŽ GRADA ZENICA u saradnji sa Transfuzijskim centrom KBZ organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi za uposlenike Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Ovo je već tradicionalna akcija i zahvaljujemo se uposlenicima Instituta što su odlučili da daruju krv uz nadu da će i drugi kolektivi slijediti ovaj primjer.

Crveni križ Grada Zenica