Potreban oprez zbog ekstremnih vrućina

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Index UV zračenja i dalje je vrlo visok, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Za sutra je izdato upozorenje žuti  meteo-alarm , što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenski fenomeni koji su prognozirani nisu neuobičajeni, ali je potreban oprez ako se namjeravaju provoditi aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Prema pravilima ove internet usluge za ljude koji putuju Europom žuti meteo-alarm upozorava da se treba nastaviti informirati o očekivanim meteorološkim uvjetima i savjetuje se da ne treba poduzimati nepotrebni rizik.

Tako se tokom sutrašnjeg dana u većem dijelu Bosne i Hercegovine očekuju ekstremno visoke temeperature.

Ni bio prognoza nije obećavajuća.

Dugotrajni period visokih temperatura, kod osjetljivih osoba mogao bi uzrokovati tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, promjene raspoloženja i nesanice. Hroničnim bolesnicima i meteoropatama savjetuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda suzdržavanje od jačih napora, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju, osobito u poslijepodnevnim satima.

Danas poslije podne rijetki lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim i istočnom područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjeren jugozapadni. Dnevne temperatura od 30 do 36 °C.