INZ.BA-Savjeti za zdravo i sigurno ljeto

Bez obzira na kratkoročne vremenske prognoze i vremenske prilike i neprilike u određenim dijelovima BiH, ljeto je kalendarski stupilo na scenu poodavno, pa je neophodno znati, a ako ste znali, podsjetiti se na neke od važnih činjenica kad je u pitanju zaštita na visokim temperaturama, posebno mlađih i starijih osoba.

Također, bitno je znati i kako čuvati namirnice, koje konzumiramo, kakve nam prehrambene navike trebaju biti, te kako postupiti u slučaju ekstremno visokih temperatura, navodi se u saopćenju koje su na početku ljetne sezone priredili u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, hronične bolesnike, dojenčad te malu djecu. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavamo tokom ljeta.

Nekontrolisano izlaganje sunčevim zrakama kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom. Bez obzira na tip kože najvažnije se pridržavati osnovnih preventivnih mjera:

Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska na sunce, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja;

Potrebno je postepeno izlaganje suncu, prvi dan ne duže od 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme, uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama  u periodu od deset do šesnaest sati. Preporučljivo je oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima, te nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitnim slojem.

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna količina vode od najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša, ali potrebno je unositi tečnost polako, u manjim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, koja će samo pojačati gubitak tekućine iz tijela.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrbežom kože, te velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka. Ukoliko radite u vrtu, planirate izlet u prirodu ili provesti večer uz obalu obavezno ponesite sprej za zaštitu od insekata.

Tokom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja, te bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica, kažu stručnjaci INZ-a.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela, upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke.

Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćemo čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom vašeg suđa i pribora za rad sa hranom, naročito daske za rezanje mesa.

Većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60  stepeni Celziusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni. Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica. Tako svake godine Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica bude prijavljeno stotine slučajeva oboljenja ljudi koja se mogu povezati sa hranom.

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O” (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Pojednostavljeno, pravilo “Četiri O” podrazumjeva “operi” sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i ruke i pribor za jelo i pripremu, “ohladi” namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 ͦstepena Celzija, termički “obradi” namirnice poput mesa, mesa peradi i sličnih proizvoda, jer na temperaturama višim od 60 ͦ C uništavate većinu bakterija, te “odvoji” namirnice različitog higijenskog statusa (svježe meso od gotovog jela ili svježeg povrća).

Pridržavajući se navedenih savjeta vjerovatno ćete biti u prilici da iskoristite sve prednosti ljeta, eventualnog boravka na moru, rijekama i suncu bez posljedica po vaše zdravlje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica