Zeničkim privrednicima prezentovan WHAM program za razvoj poslovanja

Zeničkim privrednicima prezentovan je danas program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) pod nazivom “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima” (Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM).

Ovom prilikom, predstavnici USAID WHAM programa, u saradnji sa Agencijom ZEDA, zainteresovanim privrednicima predstavili su nova bespovratna sredstva i mogućnosti apliciranja.

WHAM je objavio ukupno četiri javna poziva za dostavu projektnih prijedloga za podršku brzorastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća iz sektora metala, drveta i/ili tekstila/obuće orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranja novih radnih mjesta, saopšteno je iz Agencije ZEDA.

Svim privrednicima otvorena mogućnost dodatnih konsultacija, odgovora na sva pitanja u vezi sa postupkom apliciranja projekata.

Objavljeni javni pozivi su fokusirani na razvoj radne snage u metalnom sektoru kroz obuke zavarivača i računarski numerički kontrolnih (CNC) operatera i/ili programera, te u drvnom sektoru i sektoru tekstila/obuće kroz obuke računarski numerički kontrolnih (CNC) operatera i/ili programera, pristup novim tržištima kroz razvoj radne snage i obuke prodajnog osoblja i stručnjaka za istraživanje tržišta i certifikovanje kompanija u metalnom sektoru u Bosni i Hercegovini.