FOTO: Smotra folklora – Gradišće 2018.

Kulturno-umjetničko društvo „Gradina“ iz Gradišća organiziralo je ove nedjelje 8. Smotru folklora – Gradišće 2018. Pored domaćina, pred mnogobrojnom publikom, predstavili su se članovi KUD „Kolo Dubravsko” iz Čapljine, KUD „Dobošnica“ iz Lukavca, KUD Mladost Suha iz Živinica, BZK „Preporod“ iz Viteza, KUD „Željezara“ iz Zenice te Ansambl Bosnia Folk.

Prije same smotre održan je defile kroz Gradišće, a na samoj smotri publika je imala priliku uživati u brojnim narodnim igrama i vokalnim izvedbama izvornih muzičkih numera.

Kako kažu iz KUD Gradina, smotrom se pokušava oživljavati i njegovati tradicijska kulturna baština Bosne i Hercegovine, koja je danas nažalost na marginama društvene zbilje i u koju lokalna zajednica minimalno ulaže. Kroz smotru se želi predstaviti sve ono što radi Društvo osnovano davne 1974. godine sa osnovnim ciljem promocije, očuvanja i zaštite folklornog i kulturno-historijskog naslijeđa kako Gradišća, tako i naše Zenice.

Osim toga istog dana je otvorena obnovljena prostorija u Društvenom domu u okviru projekta Tradition and Technology: Using Education and Culture to Engage Youth in Gradišće kojeg finansira USAID, a realizuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa KUD Gradina-Gradišće. U okviru projekta renovirana je jedna prostorija, nabavljen  sav potreban inventar za organiziranje besplatnih kurseva engleskog jezika, njemačkog jezika i informatike, a koji će se održavati u naredna tri mjeseca.

KUD „Gradina“, Gradišće