FOTO+VIDEO: Bujične poplave, nanosi zemlje i pijeska, saobraćajni kolaps

Najdramatičnije posljedice olujnog nevremena, praćenog jakom kišom i vjetrom, koje je jučer pogodilo Zenicu i područje Kaknja, zabilježene su u zeničkim naseljima Crkvice, Novo Radakovo, Bilimišće, Klopče, Perin Han, Pehare i u gradskom centru, saopštila je Kantonalna uprava civilne zaštite Zenica.

Bujice su nosile sve pred sobom i u mjestima u okolini Kaknja, u Bilješevu, Lučanima i Modrinju. Kako nam javlja naš čitalac, u Perinom Hanu je bujična poplava ugrozila stambene i poslovne objekte, stotinjak metara od mosta na Autoputu A1 u izgradnji.

Prin Han, 27.07.2018.

Kako nam javlja naš čitalac, u Perinom Hanu je bujična poplava ugrozila stambene i stambene objekte, stotinjak metara od mosta na Autoputu A1 u izgradnji.

Gepostet von Zenicainfo.ba am Samstag, 28. Juli 2018

U naselju Novo Radakovo poplavljene su ulice, stambeni i poslovni objekti bili su pod vodom, kao i podvožnjak u Blatuši, pa se saobraćaj odvijao trotoarima. Izuzetno jaka kiša zahvatila je više gradskih naselja, naročito Crkvice i na Bilmišće, a u blizini kapije 2 Kantonalne bolnice, u vrlo kratkom periodu se formirala vještačka akumulacija, u kojoj je ostalo zaglavljeno jedno vozilo.

Podvožnjak prema izlazu za Sarajevo bio je pod vodom usljed čega se stvorila ogromna gužva u saobraćaju.

Tokom dana građani su službama i Kantonalnom štabu civilne zaštite non-stop prijavljivali probleme. Plavljeni su stambeni i poslovni objekti, uništeni su brojni lokalni putevi, a voda je sa sobom donijela nanose zemlje i kamenja, naročito u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama.

U naselju Sviće, blizu Pehara, formirano se pravo malo jezero, koje ugrožava tamošnje stambene objekte.

Bio je blokiran je regionalni putni pravac Zenica – Vitez i petlja u naselju Lašva. Zbog sigurnosnih razloga, obustavljen je saobraćaj na uključenju na autoput A-1 na naplatnom mjestu Lašva, prema Kaknju.

foto: FB Crna hronika

Zenički vatrogasci intervenisali su na spašavanju čovjeka i vozila, kod Petrol benzinske stanice u Crkvicama, gdje je jaka kiša za kratko vrijeme poplavila vozilo, saopštila je Kantonalna uprava civilne zaštite Zenica. (S.S.)